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Newham Council wants to help
residents live in their own home as
independently as possible and we have
a range of help and support available to
enable this to happen. For some people
this is not always possible and 24-hour
support is required. In these cases, a
move to a residential or nursing care
home may be arranged.

Will I have to pay for my care?
If you are unable to meet the full cost of the
residential or nursing care home you can
contact the council for financial support. Most
people moving into a care home will have to
contribute towards the cost of their care.
However, you will not be asked to pay towards
your care if your placement falls under one of
the following three categories:

• The NHS is paying for your care home in full. 

How much will it cost?
You may be asked to complete a financial
assessment form and provide evidence of your
income or benefits, capital and assets. This will
enable us to calculate how much you may need
to contribute towards the cost of your care. You
will have to pay the full cost of your care home
if:

• your saving and assets, including the value of 
any property owned, are more than £23,250.
• your weekly income is more than the cost of 
your care home. We will ignore the value of 
your home if the property is occupied by:

Case study
Mrs Smith has been offered a place in a care
home that costs £1200 per week. She receives a
retirement pension of £115.95 a week and Pension
Credit (the guaranteed part not the savings part)
of £102.20. 

Mrs Smith’s income: £218.15

Minus personal allowance: £30.65

This leaves £187.50 from Mrs Smith’s income.

Mrs Smith will therefore pay £187.50 a week
towards the cost of the care home.

The balance of £1012.50 a week will be paid by
the council.

Will my state benefits be affected when I go
into a care home?
Your benefits may be affected when you go into
a care home. You should contact the
Department for Works and Pensions (DWP) on
0800 99 1234, or textphone 0800 169 0133 for
advice as soon as you go into the care home to
avoid being overpaid.

Will I have to sell my home?
If your stay in a residential care home is on a
permanent basis we ignore the value of your
property for the first 12 weeks of your stay in the
care home. This is to give you time to plan for
your future needs. If during this time you decide
you either do not wish to sell the property at the
present time or you are arranging to sell, we can
enter into a deferred payment agreement with
you but this will depend if you meet the criteria
set out in the Deferred Payment Agreement
Policy. This is like a loan which enables you to
meet the cost of your care home and any money
paid by the council is paid back once you sell the
property or leave the care home. You will be
contacted by a member of the Financial
Assessment & Charging Team to discuss this in
more detail.

This is called Continuing NHS Health Care.

• Your care is part of a package of Intermediate 
Care where you are having short term therapy 
or treatment, either following a hospital stay 
or to avoid having to go into hospital for a 
period of up to six weeks.

• You are receiving care under section 117 of the 
Mental Health Act 1983.

If you do have to pay towards the cost of your 
care, how much you contribute will depend on 
the amount of savings, income and assets that 
you have.

 - your husband, wife or partner

 - a relative who is over 60 or is incapacitated

 - a dependent child

 - someone who gave up their home to come 
and live and care for you.

For all other residents, the amount you
contribute will depend on how much money
you receive every week in benefits and how
much you have in savings and other assets. You
are entitled to keep a personal allowance of
£30.65, the remainder of your income is paid
towards your care.



When will the charges start?
The charges start from the day you move into
the care home. We may ask you to complete a
financial assessment form to obtain further
information about your finances.

Once we have received the financial assessment 
form, we will assess your finances back to the 
date that you went into the care home. If you 

What if I am only going into the home for a
short period of time?
This may be for a short break for either you or
your carer or in an emergency situation. If the
short stay is for your carer whilst they take a
break then there will be no charge. For other
stays, we will work out how much you have to
pay in the same way as if your stay was
permanent. However, we will not take the value
of your home into account and you may have a
number of ongoing expenses incurred in relation
to your home such as mortgage payments or
utility bills, which may be taken into account.

If I am married or living with a partner, will
you include their income when you work out
how much I have to pay?
If you are married or living with a partner and
you go into a care home on your own, we
will only assess your financial resources. Even
if both you and your partner are going into
care together, we will assess your finances
individually to work out how much you will each
have to contribute towards the cost of your
own care.

How do I pay for my care?
We will issue you with invoices, which will come
directly from the council, every four weeks.
There may be a slight delay from the time you
go into the care home up to the point that
we tell you what your contribution should be.
During this time you should make sure that you
keep sufficient funds to be able to meet your
contribution towards the cost of the care home
once invoices are issued. In some circustances you
might pay your contribution to the care home.
What happens if I don’t pay?
If you don’t pay your contribution we may
take recovery action, which may involve legal
proceedings, the costs of which you may be
liable to pay.
Where can I get further information?
The information given in this booklet is for
guidance only and does not replace the Care
Act 2014. For more detailed information,
especially around what happens if you own
a property or the types of income that are
taken into account and top-up arrangements,
you can:

• Visit www.newham.gov.uk/residentialcare

• Email the Financial Assessment & Charging 
team at FACT@newham.gov.uk or call
them on 020 3373 1184.

do not complete the financial assessment form,
we will charge you the full cost of the care home
backdated to the date the placement started.
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Monday - Friday
9:00am - 5:00pm

For free translation phone
Për një përkthim falas telefononi

للترجمة المجلمجلمجانية الرجاء الالاتصال هاتفياً
িবনাখরেচ অিনুােচর জন য্েচিবচ�◌ান করুন

Za besplatne prevode pozovite
欲索取免費譯本，請致電

Pour une traduction gratuite, téléphonez
Για δωρεάν μετάφραση, τηλεφωνήστε

મફત ભાષાંતર માટે ફોન કરો
िनःशु�क िअुवाद ◌्◌ेके िनए ◌्◌ृकृपया �फ़ो ◌्क�िनए

بو ته رجومه كردنى به خورايى ته له فون بكه بو
Dėl nemokamo vertimo skambinkite

സൗജന�മായ തർ�ിമയ്ക്ായജി ബ�െ�ടുക
Po bezpłatne tłumaczenie prosimy dzwonić

Para uma tradução grátis, telefone
ਮੱੁਫ਼ਤ ਅਨੁੁਵਾਦ ਲਈ ਫ਼ੋਨ ਕਰੋ

Перевод – бесплатно. Звоните
Para obtener una traducción gratuita llame al

Turjubaan bilaash ah kala soo hadal telefoonka
இலவச ம�ெ◌ாழிெமய����� ம�ெ◌ாலலெபசி மசயய��

Ücretsiz çeviri için telefon edin
Để cón bản dịch miễn phí hãy điện thoại

مفت ترجمے کے لئے فون کريں

Also for Audio, Large Print and Braille, phone
0800 952 0119
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